ХБОТ в неврологията


ХБКТ в неврологията

 

Мозъкът и гръбначният стълб са изключително чувствителни към смущения в доставката на кислород и кислородният недостиг поради увреждане на кръвообращението е често срещана причина за неврологични проблеми.

 

Днес ХБКТ играе основна роля в лечението на неврологични травми или исхемични процеси и възстановяването на двигателната, сетивната и когнитивната функция. Въпреки че по-ранната интервенция с кислород води до по-добри резултати, подобрение се наблюдава дори ако травмата е претърпяна преди месеци или години.

Световноизвестният експерт в областта на ХБКТ и доктор на естествените науки, д-р Зайд Ратанси, медицински директор в Living Longer Medical Resort (USA), споделя: Просто е: какво причинява мозъчни увреди и толкова много други невродегенеративни заболявания? Липсата на кислород, или намаленият приток на кръв към мозъка. И така, какво има смисъл да се направи? Наводняване на мозъка с кислород!

Хипербарната кислородна терапия се основава на доставяне на кислород до органите, разтворен в кръвна плазма, в цереброспинална и в лимфна течност, в количества до 20 пъти по-високи, отколкото при дишане на въздух при нормално атмосферно налягане. Това улеснява транспорта на кислород до лошо дренираната, подута, възпалена и увредена нервна тъкан. Тъй като организмът не трупа резерви от кислород, който да се използва по време на необходимост, трябва продължителна ежедневна терапия в течение на няколко седмици, за да се възстанови мозъчната микроциркулация и нормалното подаване на кислород, което да започне ремоделирането и да запази жизнеспособността на здравата мозъчна тъкан. Загубената функция се възстановява чрез формирането на нови връзки между новооткритите и оцелелите нервни клетки. Кислородната терапия е основното и най-ефективно лечение при неврорехабилитация на мозъка или гръбначния мозък след оперативна намеса и не може да се заменени с друго. Важно е обаче да се комбинира хипербарната кислородна терапия с физикална терапия, трудотерапия, логопедия и други рехабилитационни терапии, за да се постигнат по-добри и по-бързи резултати.

 

Защитна роля на О2

 

Хипербарният кислород насърчава неврогенезата (растеж и развитие на невроните – нервните клетки) и нервната регенерация (растежа и възстановяването на жизнеспособните и функционални невронни връзки), което е известно в науката като невропластичност. Увреденият мозък е силно отзивчив към допълнителния кислород. Кислородното насищане на организма води до подобряване на редица функции – речева, когнитивна, паметова, изпълнителна. Подобряват се и координацията и балансът. Много скоро след започване на лечението са наблюдават положителни ефекти и те са необратими, ако се поддържа подходяща оксигенация на мозъка. В допълнение към функционалното възстановяване хипербарната оксигенация създава и по-гъвкави нервни клетки и предпазва от повторна появява на клинични инциденти, като инсулт.

Хипербарната кислородна терапия може да обърне невроналното увреждане чрез незабавно осигуряване на високо ниво на кислород в увредената нервна тъкан. Достатъчният кислород може да активира анатомично непокътнати, но пасивни неврони в зоната на полусферата, зоната с намалена оксигенация на тъканите, заобикаляща инфарктни (мъртви) клетки. Хипербарният кислород облекчава исхемиите на сивото вещество на гръбначния мозък и намалява отока на бялото вещество. Повишените нива на кислород в церебросииналната течност лекуват биохимичните смущения на непосредствените и дисталните места на увреждане на гръбначния мозък, включително метаболитното ензимно нарушение, като по този начин редуцират вторичната дегенерация на гръбначния мозък.

 

Ключовият елемент за предотвратяване на невроваскуларно влошаване на увреждането на гръбначния мозък е ранното прилагане на хипербарна кислородна терапия. А добавката на ХБКТ в по-късната рехабилитация ускорява невромускулното възстановяване.

 

Въпреки че  хипербарната кислородна терапия се вписва в категорията експериментално лечение и не се покрива от застраховка, много болници по света, особено в Азия, използват барокамери като начално лечение при пациенти в остра фаза на заболяване и по-късно като допълващо лечение към рехабилитацията при хронични състояния.

Ранното прилагане на кислородна терапия осигурява защита срещу прогресивна дегенерация на посттравматични увреждания на гръбначния мозък.

 

Хипербарна кислородна терапия и болка

ХБКТ може ефективно да разруши порочния кръг от болка микроциркулаторно увреждане. Големи количества кислород, разтворени в кръвта, причиняват вазоконстрикция и намаляват отока. В същото време, много необходимият кислород се доставя на увредените тъкани, за да потисне възпалението и да започне лечение. В рамките на увредените нерви, богатата на кислород кръв нормализира обмяната на веществата и коригира необичайната проводимост на сигнала. Кислородът подпомага и възстановяването на нервите, насърчавайки растежа и диференциацията на нервните стволови клетки. В крайна сметка адекватната мозъчна активност се възстановява с нормализиране на болковото усещане. При продължителна хипербарна оксигенация микроциркулацията се възстановява, за да се осигури последователно и адекватно снабдяване с кислород, създавайки здрави и гъвкави тъкани.

 

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *