Успехи при лечението на Ревматоиден артрит с ХБОТ

Ревматоидният артрит (РA) може да е тежко, променящо живота предизвикателство. Той е хронично, системно автоимунно заболяване, което кара имунната система да атакува ставите, причинявайки болка и възпаление (артрит). Това може да доведе до разрушаване на някои органи, като белите дробове и кожата. Когато имунната система атакува тялото, както е при РA, се появяват симптоми, вариращи от болки в ставите и скованост до умора. С течение на времето ставите могат да станат трайно увредени и нефункционални.

Международните проучвания установяват, че комбинацията от ХБКТ и конвенционална терапия значително подобрява резултатите от лечението. През 1995 г. Сборникът на Единадесетия международен конгрес по хипербарна медицина публикува резултатите от специално проучване. Данните показват следните ефекти на хипербарния кислород върху заболяването.

 • Ремисия – 23,4%
 • Очевиден ефект – 51,4%
 • Подобрение – 16,2%
 • Без ефект – 8,1%.

Обобщеният процент на ефиктивност на хипербарения кислород при лечението на РA е 91.9%. Авторите на проучването заключават: „При лечението откриваме, че хипербарният кислород е значително по-добър от рутинното лечение на ревматоиден артрит“.

Хипербарната кислородна терапия се е превърнала в стандартна практика в третирането на ревматоиден артрит в много страни. Клиничната практика доказва, че хипербарната кислородна терапия е с добър ефект върху аналгезията, понижава скоростта на седиментация на кръвта, стабилизира имунологичната функция и укрепва устойчивостта на организма за елиминиране на патогенните фактори. Хипербарната кислородна терапия действително е установено, че инхибира развитието на болестния процес. ХБКТ може да потисне възпалението поради имунни фактори или инфекция. Освен това ежедневната хипербарна кислородна терапия потиска възпалителния отговор, дори ако болестта е напълно развита. Въпреки това, лечението на РА с хипербарна кислородна терапия е по-ефективно в ранните стадии на заболяването.

2 Comments

 • Golenslot

  Hi there to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this site,
  and your views are good for new visitors.

 • online poker stategy

  Very superb information can be found on website.

 • Write a Comment

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *