СПОРТНИ ТРАВМИ И ХБОТ

ХБОТ при спортни травми
В съвременния спорт (както на любителско ,така и на професионално ниво)травмите са ежедневие. Лечението и по бързото въстановяване след това са от голямо значение за спортиста.
Като спомагателно лечение, ХБОТ помага за намаляване на подуването и възпалението, подобрява кръвообращението, стимулира имунната система и потиска инфекцията.
Известно е, че HBOT стимулира производството на колаген, твърд, влакнест материал, който запълва пространството между счупените кости и им помага да „сплитат” отново заедно. Хипербаричният кислород също така насърчава бързото развитие на нови капиляри и съдове в засегнатите области, което от своя страна води до повече кислород и хранителни вещества към костите.
Многобройни проучвания при животни показват, че остеобластите и остеокластите са изключително реактивни към повишен кислород. През 2007 г. са проведени някои експерименти за изследване на свързващата тъкан , изследвайки ефектите на хипербарен кислород върху остеобластите, клетките, отговорни за синтезирането на кост. Те доказаха, че HBOT стимулира пролиферацията на остеобластите, осигурявайки директни клетъчни доказателства, че HBOT е ефективен за лечение на фрактури и растеж на костите.
Неговият положителен ефект върху регенерацията на костите и меките тъкани е направил тази терапия много популярна в спортната общност. Тя е широко използвана от професионални футболисти и други състезатели за намаляване на вредата и възстановяването им. Английските професионални отбори по футбол, ръгби и крикет успешно използват ХБOT за лечение на контузени играчи.
Например,когато Дейвид Бекъм счупи крака си на терена очакваното време за възстановяване от бе 7 седмици.Бекъм направи курс от HBOT сесии и се върна на терена само за 3. Играчът на Crystal Palace Джо Ледли счупи крака си 3 седмици преди Европейското първенство. Въпреки очакваното време за възстановяване от 7-9 седмици, той получи сесии за хипербарна кислородна терапия и успя да играе в първия мач на шампионата.Примерите от този род са многобройни.
ХБOT се прилага чрез поставяне на пациента в барокамера, обикновено под налягане до 1,3—2.0 ATA,с подаване на кислород от 25% до 95% за периоди между 60 и 120 минути веднъж или два пъти дневно .
При 2.0 ATA, съдържанието на кислород в кръвта се повишава 2.5% и достатъчно количество кислород се разтваря в плазмата, за да се отговори на тъканните нужди в отсъствието на свързан с хемоглобин кислород, увеличавайки 10-кратно (1000%) кислородното напрежение в тъканите [Staples and Clement, 1996]. .HBOT улеснява лечебния процес и подобрява способността на белите кръвни клетки да се борят с инфекцията. Това води до оздравяване и растеж на нови кръвоносни съдове, намалява кръвонасяданията, възпаленията, исхемията, болката и подобрява лечебната активност и способността за борба с инфекциите.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *