Халотерапия (лечение със сол)

Халотерапията е лечение, при който пациентите престояват в солна стая, като дишат въздуха там. Ефекта на халотерапията се дължи на отрицателните йони, с които е зареден въздуха. Това е възможно само с помощта на специално устройство – халогенератор. Той насища въздуха в солните стаи с йонизирани частици натриев хлорид с размери 1-5 микрона и в концентрация до 5мг/м3. Автоматично се контролира концентрацията на солни частици в подавания въздух.

Количеството на частиците с размери 1- 3 микрона трябва да бъде не по-малко от 85-90 % от подавания аерозол. Именно тази фракция въздейства върху дихателните пътища. Солта също има и силно антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие Халотерапията (сол терапията) влияе на различни заболявания.Подобрява имунитета,повишава тонуса на тялото.Повлиява на всички респираторни заболявания на дихателните пътища: хронични астми, бронхит, пневмония, кашлица, синузит, сезонни алергии, сенна храма, сезонен грип и вирусни инфекции.

Освен това повлиява благотворно различни кожни заболявания: атопична екзема, акне, псориазис, алергии. както невроза,стрес ,депресия и хронична умора Обикновено солната терапията е комплекс от няколко солни сесии. Броя и честотата им се определят в зависимост от симптомите и оплакванията.

Времетраенето на сесиите зависи от възрастта на посетителите. Сесията за възрастни и деца над 12 г. продължава 42 минути, а сесията за деца под 12 г. – 22 минути.По време на сесията всичко, което трябва да правите е да седнете, да се отпуснете и да дишате нормално. Можете да слушате музика или да подремнете.

Децата в солната стая могат да се забавляват като в голям пясъчник или просто да играят.