БАРОКАМЕРА ОКСИМЕДИКАЛ

 

Барокамерите, които предлагаме са за прилагане на мека Хипербарна кислородна терапия (ХБКТ) – до 1.3 атм. налягане и подаване на до 90 процента кислород.

При тези условия в  организма кислорода без усилие да преминава през клетъчните мембрани и  навлиза във всички течни телесни системи, включително плазма, синовиална, лимфна, интерстициална (между клетките) и цереброспинална течност. Обикновено само червените кръвни клетки са способни да транспортират кислород в тялото. При ХБКТ всички телесни течности се комбинират, за да осигурят алтернативни пътища за транспорт на допълнителното количество кислород и кумулативно могат да осигурят до 20 пъти повече кислород от нормалното.

Кислородното насищане на клетките в организма действа по няколко механизма

– ограничава възпалението,

– увеличава се производството на стволови клетки и тяхното прехвърляне в централната нервна система.

– стимулира производството на ензима СОД(супероксид дисмутаза), като по този начин помага на тялото да се отърве от страничните продукти на възпалението и от вредните свободни радикали, намалявайки оксидативния стрес.

– подобрява се производството на остеобласти и остеокласти.

-увеличава се производството на фибробласти и колаген.

– ангиогенеза – формиране на нови кръвоносни съдове.

– неврогенеза – растеж и развитие на невроните и нервната регенерация

– намалява нивата на кръвната захар

– сваля кръвното налягане

 

Основните ефекти при здрави хора

    

     – при спортисти – повишава издръжливоста,намалява времето за възтановяване,лекува бързо спортни травми

– забавя стареенето

– има ефект при лечението на целулит, подържа кожата млада

– подпомага детокса

– антиоксидантен ефект

– укрепва имунитета

 

Основни лечебни ефекти

 

     – при сърдечно съдови заболявания (след инсулт,нфаркт)

– при неврологични заболявания (парези.дископатии.вакуум феномен)

– при диабет

– при астматични проблеми

– при множествена склероза

– при ревматоиден артрит

– аутизъм

– интоксикации

 

Прилагането на метода с лечебна цел има богата история и постоянно се усъвършенства от 17 век насам. Благодарение на организирането на конференции за обмяна на професионален опит и преразглеждане на медицинското познание в областта, вече е постигнат широк консенсус в рамките на международната медицинска общност. Тази информация беше обобщена на конгреса на Европейския комитет за хипербарна медицина (ECHM), проведен през април 2016 г. в Лил, Франция.

Някои от водещите болници и спортни центрове в света и в България разполагат с барокамери.

 

 

ХИПЕРБАРНА ОКСИГЕННА ТЕРАПИЯ

Фаза на компресия: След като се настаните в барокамерата , в следствие на повишаване на налягането ще чуете лек шум и ще почувствате леко повишаване на общата температура в барокамерата. В тази фаза е възможно да усетите заглъхване в ушите, дължащо се на разликата с наляганията. Ще бъдете предварително информирани как да избегнете дискомфорта при това заглъхване.
Фаза на лечение: При достигане на терапевтичното налягане, вдишвате 90% чист кислород по време терапията. Лечението ще започне тогава, когато налягането достигне предписаното ниво. Можете да си почивате, да четате книга, да гледате телевизия или да се занимавате с други приятни дейности.
Фаза на декомпресия: След изтичане на определеното за време за лечение с кислород, операторът ще Ви уведоми, когато започне спадане на налягането – декомпресия. Продължителността на фазата на декомпресия обикновено е равна на продължителността на фазата на компресия или малко по кратка.