Хипербарна терапия и детокс

Нашата практика показва отлични резултати при комбинацията на мека Хипербарна Оксигенна Терапия (1.5АТА  с  93%   О2) – 3 пъти седмично и детоксикиращи  вливания на антиоксиданти, витамини и определени аминокиселини – 1 път седмично. Оптималната продължителност на един такъв курс е 3 седмици , като включва 9 сесии в Барокамерата и 3 венозни инфузии.  Основна роля в терапията играе  един от най-важните антиоксиданти за човешкото тяло – Глутатион от 600мг,който се бори с последствията от стареене като подобрява външния вид на кожата, косата и ноктите. Благодарение на Глутатиона, клетките се възстановяват по-бързо, а тялото се изчиства от натрупаните токсини и свободни радикали. Формулата се допълва с високи дози вит. С , В 1, 6 и 12 както и аминокиселините лизин и пролин.

БАРОКАМЕРА при ДИАБЕТ

Третиране на диабетно болни в БАРОКАМЕРА

Хипербарна Оксигенна Терапия (ХБОТ) при ДИАБЕТ

 

Диабета е едно от най социално значими заболявания на 21 век. . Болните с диабет тип 2 се увеличават непрекъснато и наред с сърдечните заболявания,диабета е от основните причини за ранна инвалидизация и летален изход.

Наред с най съвременните терапии за лечението му се нарежда и ХИПЕРБАРНАТА ОКСИГЕННА ТЕРАПИЯ (ХБОТ). Предлагам на Вниманието Ви едно изследване , проведено от медицински специалисти на португалския военен флот, което доказва чудесните ефекти на БАРОКАМЕРАТА върху пациенти с диабет тип 2

Доброволци с индикация за HBOT бяха наети в Центъра за субакватна и хипербарична медицина на португалския флот и разделени в две групи: пациенти с диабет тип 2 и контролни групи.  Групите бяха представени на 20 сесии на HBOT. Изследвания бяха направени преди първата и след последната сесия на HBOT.  Включени са шестнадесет пациенти с диабет и 16 контролни индивида.  Гликемията на гладно е била 143,5 ± 12,62 mg / dl при пациенти с диабет и 92,06 ± 2,99 mg / dl в контролите.  При пациенти с диабет гликемията след OGTT е била 280,25 ± 22,29 mg / dl преди първата сесия на HBOT.  След 20 сеанса гладуването и 2 часа след OGTT гликемия намаляват значително.  В контролната група HBOT не променя гликемия на гладно и пост-OGTT гликемия.  Нашите резултати показаха, че HBOT подобрява глюкозния толеранс при пациенти с диабет и предполага, че HBOT може да се използва като терапевтична интервенция при диабет тип 2.

Механизма на действие на ХБОТ е следния : Каротидните тела (CBs) са периферни хеморецептори, които реагират на хипоксия, увеличаваща минутната вентилация и активираща симпатиковата нервна система.  Освен ролята им във вентилацията наскоро се описа, че CBs регулират периферната инсулинова чувствителност.  Знаейки, че CBs функционално се блокират от хипероксия ние стигнахме до извода, че хипербаричната кислородна терапия (HBOT) подобрява кръвната глюкоза на гладно при пациенти с диабет тип 2.

ХБОТ като машина на времето……..

Предлагам на внимание едно скорошно изследване  , ръководено от проф. Шай Ефрати (Shai Efrati) от Университета в Тел Авив, заедно с екип от Медицински център Шамир,публикувано в списание Ейджинг (Aging magazine).Израелските учени показват, че са успели да обърнат успешно биологичния процес на стареене – използвайки Хипербарната Оксигенна Терапия.

Екипа на д-р Ефрати използва два ключови показателя за биологично стареене: натрупването на стареещи клетки и съкращаването на теломерите.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите, съставени от повтарящи се последователности на некодираща ДНК, които служат като брони, предотвратявайки загубата на ДНК по време на клетъчното делене. Всеки път, когато се случи репликация, тези брони стават все по-къси и по-къси. След като теломерите достигнат определена дължина, клетката вече не може да се репликира. Това  води до  неправилно функциониране на  клетките, което причинява когнитивни или други увреждания на ниво клетки,които в крайна сметка са причина свързаните с възраста заболявания  – дегенеративни,автоимунни, канцерози и др.

Самото проучването  включва 35 възрастни на възраст над 64 години. Приложена им е  хипербарна кислородна терапия (HBOT –   hyperbaric oxygen therapy), използваща 100% кислород в среда с налягане малко по-високо от една атмосфера, пет дни в седмицата в продължение на три месеца В периода на проучването всеки от участниците получава 60 сесии мХБОТ.

Като резултат от проведените изследвания, учените доказват, че процесът на стареене не само се забавя – той всъщност се обръща т.е, проведената терапия буквално връща назад биологичната възраст на индивида

лечение на дискова херния с ХБОТ

ХБКТ при дискова херния и вакуум-феномен

 

В дисковете на гръбначния стълб, където  метаболитният транспорт се осъществява чрез дифузия, ниското ниво на кислород в центъра на диска води до анаеробен метаболизъм, което води до висока концентрация на млечна киселина и ниско pH.

 

Недостигът на транспорт на кислород (хипоксия) също изглежда ограничава плътността и метаболитната активност на дисковите клетки.

В резултат на това дисковете имат ограничена възможност за възстановяване от всякакви метаболитни или механични повреди.

При прилагане на Мека ХБОТ( 1.5 ATA,(247 mmHg)се наблюдава 250% повишение на нивото на кислород в локалната мозъчна тъкан в сравнение с  нормобарни  условия.(1 ATA,(103 mmHg),

 

Допълнителното количество кислород се разтваря в плазма, лимфа, цереброспинална и цереброспинална течност, като бързо се използва от клетките и достига до тъкани, където няма вакуларизация и инфузия,или тя  е компрометирана.

 

Хипербаричният кислород, както в нормално оксигенирани тъкани, но особено в хипоксични тъкани  води до реактивиране на ангиогенезата, образуване на нови функционални капиляри и удебеляване на капилярната мрежа  с благоприятно въздействие върху тяхната функционалност  ,

 

Хипербарната кислородна терапия може да помогне за лечение на дисковата херния , като намалява и елиминира болката, спира влошаването на дегенеративната дискова болест, ускорява регенерацията на нервната тъкан, ускорява заздравяването на лигаментите, улеснява заздравяването на наранявания и фрактури.

Важен признак на дискова дегенерация е диагнозата „вакуум-феномен“, който се проявява чрез присъствието на газови мехурчета с различни размери в междупрешленните дискове. Газът в диска има смесен състав с преобладаване на азот. Дискови изпъкналости често отсъстват.

Натрупването на газ в междупрешленните дискове обикновено се открива с компютърна томография. Когато промените позицията на тялото и натоварването върху гръбнака, газът не изчезва. Симптоматиката се припокрива с тази на дисковата херния.

Доскоро единственото лечение е оперативното, при това с голям процент рецидиви.

ХБКТ е неинвазивна и щадяща алтернатива, с отлични клинични резултати.

Барокамера срещу COVID19

Болница, базирана в Луизиана, използва хипербарна кислородна терапия (HBOT) за лечение на пациенти с коронавирус.

Опитите показват, че лечението може да бъде ефективен начин за лечение на пациенти с коронавирус, страдащи от тежък респираторен дистрес.

Д-р Кери Тибодо,  и д-р Амер Раза,  комбинират научни знания относно ефективността на лечението и работят за създаването на протокол за  лечение.

„При претегляне на рисковете за пациента и потенциала за интубация, хипербаричната кислородна терапия беше определена като далеч по-добър вариант за тези, които отговарят на критериите“, казва Тибодо.

Четирима пациенти вече са изпълнили критериите и са започнали терапия. Обикновено лечението с HBOT е веднъж дневно в продължение на 90 минути. Всички пациенти, които са получили лечението, са казали, че се чувстват по-добре.

„С помощта на мрежи с лекари и колеги от САЩ открихме, че това е алтернативно лечение, което се използва, за да не се интубират пациенти с Ковид 19“

„Видяхме известно симптоматично подобрение при нашите пациенти и се надяваме също да предотвратим интубациите в тази подгрупа пациенти, отговарящи на критериите за тази терапия.“

Хипербарната оксигенна терапия в борбата срещу COVID 19

Бяха публикувани окуражаващите изследвания на д-р Джонг Манглинг за лечението на пациенти с COVID19  с хипербарна оксигенна терапия в отделението за хипербаричен кислород в .Описани са 5 случая(2  критични, и 3 тежки)

В неговия труд ХБОТ е добавен към общоприетата комплексна терапия, провеждана в болницата за болните с С19, с доза 90-120 мин при налягания на лечение от 1,4 до 1,6 АТА. Резултатите са много обнадеждаващи, тъй като тези пациенти получават значителни терапевтични ефекти, водещи до бързо облекчаване на симпомите още след първата ХБОТ сесия.

Ползотворния ефект се обяснява с факта че, при по високо наляганена околната среда  позволява преминаването на по големи нива с кислород през удебелената и възпалена белодробна тъкан в кръвния поток – и по този начин директно се лекува хипоксията. Към това се добавя и голямата разтворимост на кислорода в кръвта (при хипербарични условия) и това обуславя драматичното облекчаване на симптомите  на всички 5  описани случая.

Нобеловата награда за медицина 2019

На 7 октомври 2019 г., бе присъдена Нобеловата награда по медицина и физиология. Спечелилите бяха Уилям Каелин, Грег Семенца и Питър Ратклиф, двама американци и британец, които откриха молекулярния механизъм, чрез който клетките се адаптират към липсата на кислород.

 

Учените открили, че клетките имат способността да коригират метаболизма си за функционирането на тялото, когато няма достатъчно кислород. Тези изследвания са в подкрепа на теорията, че клетките се нуждаят от кислород, за да произвеждат енергия.

 

„Ние буквално се радваме, че Нобеловата награда за медицина и физиология 2019 е присъдена на трима учени, които чрез своята работа успяха да изучат присъщите молекулни променливи при откриването и реакцията на определени степени на кислород в клетките. Винаги се отнасяме до стойността на хипоксията и хипероксията при различни здравни състояния и заболявания, защото сме наясно, че трябва да възстановим тези понятия, за да можем да практикуваме медицина през 21 век “, казва д-р Хорхе Кубриас Моралес, лекар в BioBarica Испания и президент на Испанското дружество по хранене и ортомолекулярна медицина.

 

Интересното при това откритие на носителите на Нобеловата награда е, че тя отваря нови възможности за лечение на различни патологии, които са пряко повлияни от липсата на кислород, като сърдечно-съдови заболявания, сърдечно-съдови инциденти и рак.

 

Хипербаричната оксигенна терапия дава решения на проблема с липса на кислород

 

ХБОТ успява да възстанови засегнатите клетки и по този начин физиологичните процеси могат да бъдат задействани за регенериране на тъканите, заздравяване и обратноразвитие на възпаление при сложни рани, хронични възпалителни заболявания и интоксикация.

Основната цел на това лечение е да генерира хипероксия, увеличавайки наличността на кислород и възстановявайки функционалността на клетката.

 

GN39577C_EN

ХОЛИВУДСКИ ЛИФТИНГ от ОКСИМЕДИКАЛ (4D HIFU)

HI-FU (High Intensity Focused Ultrasound)

HIFU /високо интензивен фокусиран ултразвук/, е нов, по-ефективен и безопасен метод за подмладяване на кожата и възстановяване на меките тъкани на лицето и тялото който ви дава възможност само за 30-60 минути, да върнете времето назад!

Ултразвуковият СМАС-лифтинг е техника, която е предназначена за тези, които не са готови да си направят пластична операция, но биха искали значително да стегнат и повдигнат кожата си.  Пациентите,по рядко се обръщат към пластичните хирурзи, заради рисковете, свързани с операцията,както и заради цените на този вид интервенции. Надеждата на пациентите да стегнат кожата на лицето и тялото, без рискове за здравето, свързани се сбъдна. Новият метод на ултразвуков лифтинг или, т.н. Холивудски лифтинг, позволява да се достигнат резултати,които доскоро бяха запазани само за пластичната хирургия,

С помощта на„ХАЙФУ“,прецизно фокусирана фракционна ултразвукова  енергия,прониква дълбоко в кожата без да нарушава нейният            повърхностен слой,в резултат на което се постига стягане и            уплътняване на кожата на лице,шия и тяло.

За разлика от другите терапии за стягане и подмладяване на кожата ,    като лазери, радиочестоти ,IPL, –

„ХАЙФУ“ технологията достига много по дълбоко – до повърхностния    мускулен апоневротичен слой, известен като SMAS. Той е изграден от   колагенови и еластинови влакна и образно може да бъде сравнен с     рамка, поддържаща меките тъкани . С течение на времето колагенът в SMAS слоя намалява,в резултат на което кожата увисва и се образуват бръчки .

В резултат на ултразвуковата енергия се нагряват колагеновите и еластинови влакна от повърхностния слой на мускулно-апоневрозната система (SMAS), колагеновите влакна се съкращават на дължина, обемът на СМАС се редуцира, осигурява се незабавен лифтинг на лицето. Въздействието на ултразвуковата енергия води до активиране на нов синтез на колагенови и еластинови влакна, което осигурява нарастване на ефекта на процедурата в продължение на няколко месеца.

Незабавният лифтинг се осигурява от два фактора: намаление на обема на СМАС слоя и придвижването му нагоре в резултат на точкова коагулация, компресия и намаляване на дължината на колагеновите влакна. В рамките на 2-3 седмици третираната мека тъкан ще бъде малко по-болезнена, усещането е като след интензивно физическо натоварване.

Лифтинг ефектът ще нараства в рамките на 2-4 месеца. Стабилният резултат в повечето случаи продължава в продължение на няколко години (24-36 месеца).

 

Ние в Оксимедикал използваме последно поколение 4D HIFU апарат,който има различни накрайници за различна дълбочина  на     проникване  . За проникване до дълбока дерма на дълбочина от 3,00 мм се използва  DS-3,0 mm,  за повърхностната дерма (до 1,5 мм) – DS-1,5mm.   Наккрайника, с който се доставя енергията до SMAS (повърхностния мускулен апоневротичен слой ), е обозначен с DS-4,5 mm,като за тяло се използват накрайници,проникващи до 8-10 мм.

За различните зони  се използват различни протоколи, Тази процедура е подходяща както за  жени, така и за мъже на възраст над 30 години. Подходящ е всеки пациент с леко до умерено ниво на „отпусната” кожа. По-ниско стоящите вежди или клепачите например, са първите знаци за отпускане . Чрез обновяване на кожата  в дълбочина се повдигат        веждите, което, от своя страна, намалява излишната кожа на клепачите, отваря очите и придава по-младежки и свеж вид на лицето.

Процедурата е безболезнена, но праговете на дискомфорт варират при различните пациенти. Възможно е да има известен дискомфорт, докато има излъчване на ултразвука,който е временен. Усещането е като „убождане от иглички„ , като индивидулно лекаря преценява силата на апарата ,спрямо индивидуалната поносимост на пациента.

Възможно е да има зачервяване на кожата в рамките на един час до    няколко дни. Много рядко може да имат подуване, изтръпване и оток .

Пациентът може да забележи веднага ефект на стягане, но максимален резултат се постига в интервал от 3 до 6 месеца, докато трае            изграждането на нова, стабилна колагенова структура.

Някои  пациенти се нуждаят само от една процедура; при други  са необходими и повече (в зависимост от тежестта на отпускане на  кожата и биологичната реакция на тялото към ултразвука и производството на  колаген) . Обикновенно се постигат добри резултати още след първата,  но при по-отпусната коже може да се наложат 3-4 процедури, които да се извършват веднъж на -2-3 месеца.

Показания за „HIFU”– неоперативен SMAS лифтинг:

 • промени, свързани с възрастта
 • двойна брадичка
 • загуба контура на скулите
 • отпускане на кожата под брадичката и в областта на шията
 • загуба на контура на лицето, на контура на долната челюст
 • задълбочаване на назолабиалните гънки
 • увисване ъглите на устата
 • отпускане на вежди и клепачи
 • Гравитационна птоза (отпускане) на лицето
 • Отпусната,увиснала кожа по ръце,колена,корем,бедра

Лифтинг ефектът ще нараства в рамките на 2-4 месеца. Стабилният резултат в повечето случаи продължава в продължение на няколко години (24-36 месеца).

 

Препоръки след процедурата:

 • Не се мийте с гореща вода до един час след процедурата.
 • Не ходете на сауна в следващите 2 дни след процедурата.
 • Избягвайте да използвате ексфолианти за една седмица след процедурата или докато се възстанови чувствителността на третираните области.
 • Можете да приложите козметика веднага след процедурата.
 • В случай на активно излагане на слънце, в продължение на 1 месец след процедурата използвайте слънцезащитни средства с SPF на най-малко 30.

 

Безопасност и ефикасност

Безопасността и ефикасността на ултразвуковият СМАС-лифтинг се потвърждава от многобройни клинични тестове и проучвания, както и практика в огромен брой клиники, големи болници и изследователски центрове в САЩ и Европа.Ефектът на повдигане, получен в резултат на процедурата с високо интензивен фокусиран ултразвук (HIFU), се среща в 89% от пациентите и се увеличава в рамките на 90 дни след процедурата. Тя е толкова значима и безопасна, че за първи път в историята тази апаратна технология получава регистрация от FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ) в категорията „Лифтинг“.

 

Противопоказания за провеждане на процедурата:

 • Бременност и кърмене;
 • Прием на антикоагуланти;
 • Хирургична интервенция върху зоната на въздействие в предходния месец;
 • Акне в тежка форма (по лицето или шията);
 • Отворени рани, възпалителни заболявания и увреждания в зоната на въздействие;
 • Онкологично или тежко ендокринно заболяване, остри възпалителни заболявания;
 • Наличие на пейсмейкър
 • епилепсия

Хипербарична кислородна терапия и еректилна дисфункция


д-р Джейсън Сонерс ( NJ HBOT Center),обхваща тази тема, както и най-новото изследване, показващо HBOT като чудесна естествена терапия за ЕД.
Еректилната дисфункция обикновено се дължи на увреждане или недостатъчно кръвоснабдяване.  Знаем, че едно от приоритетните лечения на еректилната дисфункция е ангиогенезисът.  Това е процес ,при който тялото ни буквално лекува повредените кръвоносни съдове и прокарва нови.  Така че въпросът тук е дали ангиогенезата в резултат на хипербаричния кислород ще помогне за подобряване на притока на кръв към пениса и подобряване на кръвообращението.  Отговорът в тези 2 проучвания казва абсолютно ДА!  Измерва се както чрез субективен въпросник по отношение на сексуалното представяне и удовлетворение, така и чрез перфузионен ЯМР, измерващ промените в кръвния поток. Резултатите показват 80% подобрение на всички измерени маркери. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

ХБОТ против стареене

 

Оксигенна Хипербарна терапия  против стареене

 

Редовните хипербарични сесии могат да помогнат да забавите процеса на стареене.  Прекарването на шейсет до деветдесет минути в хипербарична камера редовно може да помогне за подобряване на еластичността на кожата, намаляване на появата на бръчки и фини линии и подобряване на процеса на възстановяване чрез стимулиране на производството на колаген вътре в тялото.

 

Според различни проучвания, клетъчните хромозоми се съкращават прогресивно всеки път, когато клетката се дели. Когато вече не могат да се съкратят и да спират да се делят напълно, това води до умиране на клетката.  Стрес факторите като алкохол и наркотици  съкращават живота на клетките и причиняват преждевременно стареене.  Такива стрес фактори създават области с нисък кръвен поток и оксигенация и в мозъка, което води до задържане или намаляване на неврологичното функциониране.  Увеличеното снабдяване с кислород в мозъка и други части на тялото може да реши този проблем чрез увеличаване на живота на съществуващите клетки и улесняване на регенерацията на увредените.

 

Споменатите по-горе са някои от причините различни знаменитости, включително професионални актьори и спортисти, да купуват преносими хипербарични камери, за да участват в редовни сесии на HBOT, независимо къде се намират.  Много лекари и медицински специалисти също препоръчват използването на HBOT като алтернативна анти-старееща терапия за всички .