Нобеловата награда за медицина 2019

На 7 октомври 2019 г., бе присъдена Нобеловата награда по медицина и физиология. Спечелилите бяха Уилям Каелин, Грег Семенца и Питър Ратклиф, двама американци и британец, които откриха молекулярния механизъм, чрез който клетките се адаптират към липсата на кислород.

 

Учените открили, че клетките имат способността да коригират метаболизма си за функционирането на тялото, когато няма достатъчно кислород. Тези изследвания са в подкрепа на теорията, че клетките се нуждаят от кислород, за да произвеждат енергия.

 

„Ние буквално се радваме, че Нобеловата награда за медицина и физиология 2019 е присъдена на трима учени, които чрез своята работа успяха да изучат присъщите молекулни променливи при откриването и реакцията на определени степени на кислород в клетките. Винаги се отнасяме до стойността на хипоксията и хипероксията при различни здравни състояния и заболявания, защото сме наясно, че трябва да възстановим тези понятия, за да можем да практикуваме медицина през 21 век “, казва д-р Хорхе Кубриас Моралес, лекар в BioBarica Испания и президент на Испанското дружество по хранене и ортомолекулярна медицина.

 

Интересното при това откритие на носителите на Нобеловата награда е, че тя отваря нови възможности за лечение на различни патологии, които са пряко повлияни от липсата на кислород, като сърдечно-съдови заболявания, сърдечно-съдови инциденти и рак.

 

Хипербаричната оксигенна терапия дава решения на проблема с липса на кислород

 

ХБОТ успява да възстанови засегнатите клетки и по този начин физиологичните процеси могат да бъдат задействани за регенериране на тъканите, заздравяване и обратноразвитие на възпаление при сложни рани, хронични възпалителни заболявания и интоксикация.

Основната цел на това лечение е да генерира хипероксия, увеличавайки наличността на кислород и възстановявайки функционалността на клетката.

 

GN39577C_EN

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *