Лечение на Мениеров синдром с ХБОТ

Болест на Мениер

Симптомите на болестта на Meниер могат да варират значително и те идват внезапно и без предупреждение. Симптомите включват шум в ушите или загуба на слуха,пристъпи на световъртеж( Вертиго), с различна продължителност. Може да има замаяност, гадене, повръщане, обилно изпотяване и сърцебиене. Пациентите се чувстват доста дезориентирани. Понякога има Тинитус (звънене или чуруликане в ушите),който може да доведе до главоболие, объркване и емоционален стрес. Звуците могат да изглеждат силни или изкривени. Много от болните стават тревожни и депресирани.

Лекарите смятат, че болестта на Мениер е причинена от необичайни количества течност във вътрешното ухо или промяна на химическия състав на тази течност. За да могат сензорите в нашите вътрешни уши да функционират правилно, те изискват определен обем на течността, налягане и химически състав. Не е известно какви фактори причиняват тези аномалии на болестта на Meniere, но лекарите и изследователите посочват редица причини, които потенциално могат да допринесат за появата на симптомите:

анормален имунен отговор

алергии

Вирусна инфекция

Генетично предразположение

Травма на главата

стресови преживявания

 

Въпреки че в момента няма общопризнато лечение за болестта на Meniere, няколко терапии могат да помогнат на пациентите да облекчат симптомите.Медикаменти за морска болест и лекарства против гадене помагат при световъртеж. Лекарите често предписват диуретици, за да поддържат правилния баланс на течности. Диета с ниско съдържание на натриев хлорид,без алкохол ,никотин и кофеин допълва лечението.

 Освен класическото лечение , сега се прилага и лечение в барокамера  (ХБОТ). Хипербаричната кислородна терапия предлага на пациентите с болестта на Мениер неинвазивна, безопасна алтернатива на лекарствата . Пациентите, които са преминали през HBOT, имат намален брой и тежест на епизодите на световъртеж, както и подобрен слух. Две години след лечението при проследяване тези пациенти ни казват, че ползите от ХБOT продължават.Кислородът, приложен в хипербаричната камера, може да редуцира хидропсите(нарушение на обема на ендолимфата), както чрез увеличаване на хидростатичното налягане, така и чрез механично стимулиране на потока на ендолимфа към канала и ендолимфатичния сак. Освен това се наблюдава увеличение в количеството на О2, разтворено в лабиринтните течности и това допринася за възстановяване на клетъчния метаболизъм и възстановяване на нормалните кохлеарни електрофизиологични функции.

1 Comment

 • Sonya

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog
  and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.

  After all I will be subscribing to your feed and I hope you
  write again very
  soon!

 • Write a Comment

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *