12 те ползи от ХИПЕРБАРНАТА КИСЛОРОДНА ТЕРАПИЯ

1.ХБОТ значително намалява възпалителния процес.Първоначалната реакция на организма към нараняване е възпалението. Възпалението е процес, при който клетки като фагоцитите (бели кръвни клетки) получават достъп до увредените тъкани, за да предотвратят инфекцията и да позволят започването на лечение. Намалената доставка на кислород влияе значително върху възпалителния процес, тъй като клетките участващи във възпалението са кислородно зависими. Ако се намали притока на кислород, възпалителният процес и заздравяването ще бъдат ще бъдат засегнати.

2.Повишения приток на кислород насърчава вазоконстрикцията, когато кръвоносните съдове в тялото стават по-малки, което причинява реабсорбция на течности и спомага за намаляване на отока, като същевременно поддържа тъканите добре оксигенирани. Това подпомага клетките на възпалителния процес да отстранят на клетъчните отпадъци и микроорганизми, които предотвратяват инфекцията. Белите кръвни клетки имат повишена клетъчна енергия, която ускорява тяхната активност и намалява времето на възпалителния процес.

  1. 2. ХБОТ повишава растежа на нови кръвоносни съдове (Ангиогенеза).Травмата или увреждането на тъканите също води и до увреждане и разрушаване на поддържащата структура на кръвоносните съдове. Процесът на оздравяване е зависим от тези структури за снабдяването с кръв, съдържаща клетките и хранителните вещества, които осъществяват и позволяват лечението, както и отстраняването на увредените клетки, отпадъчните продукти и чуждите микроорганизми.

Изследванията показват, че лечението с хипербарна кислородна терапия значително увеличава броя и размера на кръвоносните съдове в увредените тъкани и раните. Това позволява процеса на оздравяване да настъпи по-бързо, ускорявайки възстановяването на нараняването.

3.Неврогенеза  растеж и развитие на невроните и нервната регенерация (растежа и възстановяването на жизнеспособните и функционални невронни връзки), което е известно в науката като невропластичност.Мозъкът и гръбначният стълб са изключително чувствителни към смущения в доставката на кислород и кислородният недостиг поради увреждане на кръвообращението е често срещана причина за неврологични проблеми.

Увреденият мозък е силно отзивчив към допълнителния кислород. Кислородното насищане на организма води до подобряване на редица функции – речева, когнитивна, паметова, изпълнителна. Подобряват се и координацията и балансът. Много скоро след започване на лечението са наблюдават положителни ефекти и те са необратими, ако се поддържа подходяща оксигенация на мозъка.

 

  1. ХБОТ увеличава растежа на стволови клетки

Според проучване публикувано в Американския журнал по физиология на сърцето и  кръвообращението, типичен курс с хипербарна кислородна терапия увеличава с осем пъти броя на стволовите клетки, циркулиращи в тялото на пациента. Стволовите клетки, наричани още прогениторни клетки имат решаваща роля при възстановяването от травми. Стволовите клетки се намират в костния мозък на хората и животните и са способни да променят своята природа, за да станат част от различни органи и тъкани. В отговор на травмата, тези клетки се движат от костния мозък до увредените места, където се диференцират в клетки, които подпомагат процеса на оздравяване. Движението или мобилизацията на стволови клетки може да бъде предизвикано от различни стимули – включително фармацевтични лекарства и лечение с хипербарен киослрод. Лекарствата са свързани с множество странични ефекти, докато хипербарния кислород носи значително по-малък риск от такива ефекти. „Това е клинично най-безопасният начин за увеличаване на циркулацията на стволови клетки, далеч по-безопасно от всеки друг фармацевтичен вариант“, казва Стивън Том, доктор по медицина, професор по спешна медицина в Медицинския университет на Пенсилвания и автор на изследването. „Това проучване предоставя информация за основните механизми на хипербарния кислород и предлага нова теоретична терапевтична възможност за мобилизирането на стволови клетки.“

 

  1. ХБОТ увеличава производството и подобрява дейността на остеобластите и остеокластите.Остеобластите са клетки отговорни за образуването на кост, а остеокластите са клетките отговорни за костната резорбция. Двата вида клетки работят заедно за да образуват кост и да контролират количеството на костната тъкан.

Осигуряването на повишени нива на кислород дава възможност за увеличаване на производството на тези клетки и им позволява да извършват по-адекватно възстановяването изграждането на костите чрез намаляването на отока и стимулирането на растежа на нови кръвоносни съдове в микроциркулацията

  1. ХБОТ значително намалява отоците.Появата на оток (подуване) се причинява от редица фактори, като увеличено локално кръвоснабдяване и увреждане на локалните кръвоносни и лимфни съдове. Натискът от оток върху съседните тъкани може да наруши кръвообращението. Когато това налягане се доближи или надвиши това в кръвоносните съдове, тогава притока на кръв ще се намали или ще спре напълно. Подуването също допринася за тъканната хипоксия , като увеличава разстоянието между капилярите и клетките, което затруднява клетъчната функция, метаболизма и възпалителния процес чрез увеличаване на дифузионното разстояние (движение на частиците от област с висока концентрация до област с ниска концентрация).

Хипербарната кислородна терапия е в състояние да се справи с увеличеното разстояние на дифузия от кръвоносните съдове към клетките чрез увеличаване на съдържанието на кислород в кръвта, което води до повишена доставка на кислород до клетките и тъканите, намаляване на възпалителния процес, като по този начин се ускорява лечението и възстановяването на тъканите.

 

  1. ХБОТ увеличава производството на колаген.След първоначалния процес на заздравяване в отговор на възпалението и предотвратяването на инфекцията, идва следващата стъпка при заздравяването на тъкани/рани. Колагенът е съединителната тъкан, произвеждана от фибробластите, възстановителните клетки на тялото. Колагенът действа като основен слой в зарастването на раната и ѝ помага да се затвори и заздравее. Образуването на колаген и заздравяването/възстановяването на раната силно зависи от наличието на адекватни количества кислород. Самото производство на колаген от фибробластите също е изключително зависимо от наличието на кислород.Тъй като хипербарната кислородна терапия значително увеличава кислорода в кръвта, това от своя страна дава възможност за свързване и укрепване на тъканите и фибробластите, за да произвеждат повишено количества колаген, необходим за лечението на рани и увредени тъкани.
  2. ХБОТ увеличава растежа на клетките, които образуват възстановителна тъкан (фибробластна пролиферация).Клиничните проучвания показват, че няколко дни след травмата се получава миграция на фибробласти (клетки на съединителната тъкан, отговорни за производството на колаген) към увредената област. След това тези клетки се делят и репликират, произвеждайки големи количества колаген (съединителна тъкан, използвана за възстановяване на увредените тъкани), която действа като градивен елемент за заздравяването на тъкани и рани.Развитието и миграцията на фибробластите се подсилват от притока на кислород от хипербарната кислородна терапия, което от своя страна подпомага действието на тези клетки, които играят важна роля в процеса на оздравяване/възстановяване.
  3. ХБОТ повишава здравината на тъканите.Поради повишената концентрацията на кислород в кръвта по време на хипербарната кислородна терапия, клетките по-отдалечени от кръвоносните съдове са по-адекватно снабдени с кислород. Хипербарната кислородна терапия позволява увеличен достъп на кислород до по-отдалечените области, позволявайки на фибробластите да изпълняват своята част от процеса на оздравяване на увредените тъкани по-бързо като покриват по-голяма площ.

Хипербарната кислородна терапия насища кръвната плазма с кислород, което от своя страна достига до областите на увреждане/нараняване с по-голяма ефективност от червените кръвни клетки, oсигурявайки на всички клетки и тъкани необходимото средство за лечение – кислород. Клетките отговорни за образуването на белега нужен за оздравяването са в състояние да изпълнят процеса по-бързо, което води и до по-здрава тъканна цялост.

 

  1. ХБОТ подобрява костната регенерация.Когато възпалителният процес, подуването и отокът се остранят по-бързо, възстановяването и регенерацията на костите може да започне по-бързо.

С увеличаване на кръвоснабдяването и наличието на кислород, тъканите и клетките отговорни за костната регенерация са в състояние да изпълняват задачите си по оздравяването по-ефективно, което води до ускорено възстановяване и по-добри резултати.

  1. ХБОТ увеличава производството на бели кръвни клетки,както и подобрява способността на левкоцитите  да отстраняват бактерии и отпадъчни продукти (левкоцитна активност).Основният фактор в имунния отговор на организма са белите кръвни клетки. Осигуряването на повишен достъп на кислород  до тялото увеличава производството на бели кръвни клетки, което помага на имунния отговор на организма.При лиспата на кислород  действието на белите кръвни клетки намалява. Това от своя страна създава значителна заплаха от инфекция, тъй като имунният отговор на организма е нарушен.Повишеното снабдяване с кислород, предлагано от хипербарната кислородна терапия, помага за убиването на бактериите чрез подобряване на функцията на левкоцитите
  2. ХБОТ усилва дейността на антибиотиците,а има и директен антимикробен ефект.Хипербарната кислородна терапия осигурява директен бактерициден (вещество, което убива бактериите) и бактериостатичен (възпрепятства растежа на бактерии) ефект срещу бактериите, заради генерирането на свободни кислородни радикали. Тези свободни радикали могат да повредят мембраните на бактериите, което ги убива или прави неефективни. За анаеробните (без кислород) организми тази високо-кислородна среда е токсична и те не могат да оцелеят.

Изследванията показват, че периодите на хипероксия  се повлиява активността на някои антибиотици, повишавайки тяхната ефективност. Това позволява активната инфекция да се потуши по-бързо.