БАРОКАМЕРА при инсулт

БАРОКАМЕРАТА:  АДЮВАНТНА НЕВРОРЕХАБИЛИТАЦИОННАТА ТЕРАПИЯ СЛЕД ИНСУЛТ

 

Една от водещите причини за преждевременна смърт в света е мозъчния инсулт. Още по зле е положението с последствията от него.

От 15 милиона души, които са го претърпели, 5 милиона са останали с постоянни последствия, като двигателни, сензорни разстройства, инконтиненция на урината, промяна на речта и разбиране и т.н.

„Когато настъпи инсулт, времето за прилагане на лечение за връщане на кръвоснабдяването и пристигането на кръв в мозъка (исхемичен инсулт) или спиране на кръвоизлив (хеморагичен инсулт) е ценно. Всъщност, във всяка минута, че мозъкът е без кръвоснабдяване, умират почти два милиона неврона и 14 000 милиона синапси “, обяснява д-р Елиас Лопес, ръководител на BioBarica в Мадрид.

Колкото по-бързо се приложи лечение и се възстановят засегнатите функции на мозъка, толкова по-малко ще бъдат поръженията.

 

Хипербарично кислородно лечение (HBOT),е важно допълнение към съвременната неврорехабилитационната терапия

 

„Пациентите, засегнати от исхемичен инсулт (85% от случаите), които в допълнение към неврорехабилитационната терапия се лекуват с хипербаричен кислород, в голям процент от случаите получават подобрение, като по този начин се намалява времето за възстановяване. Освен това, колкото по-рано започнете с това лечение като помощно средство, толкова по-добри са резултатите “, обяснява д-р Елиас Лопес.

Причината за това скъсяване във времето на рехабилитация се дължи на активирането, което хипербаричният кислород има върху активирането на централната нервна система. HBOT насърчава аксонална регенерация, както централна, така и периферна, намаляващ мозъчен оток.

Неговият противовъзпалителен ефект намалява тежестта на мозъчния инфаркт, като по този начин поддържа целостта на кръвно-мозъчната бариера, в допълнение към подобряване на тъканната перфузия, като предотвратява разпространението на исхемия и ограничава, следователно, зоната на нараняване. Освен това увеличението на наличния кислород в кръвната плазма е в състояние да васкуларизира засегнатата област, така че прилежащите зони да възстановят бързо функциите, загубени след инсулт.

Д-р Хавиер Чиривела, президент на Фондация FIVAN, изтъква, че скорошните прегледи показват също ефикасността на HBOT за пациенти, засегнати от хеморагичен инсулт.

„Трудно е да се разбере хипербаричната кислородна терапия при мозъчен кръвоизлив; Въпреки това, този тип инсулт предполага и хипоксичен компонент в тъканта, обграждаща хеморагичната лезия с клетки, които се „борят“ за кислород. В допълнение, като отговор на хипербарна оксигенация, съдовете се свиват и това може да намали кървенето. Той може също да причини намаляване на отока, намаляване на вътречерепното налягане и следователно може да подобри микроциркулацията. И накрая, лечението с хипербарична камера може също да подобри вторичните явления след кръвоизлив, включително оксидативен стрес, клетъчна смърт и др., Като същевременно увеличава регенерацията на мозъка “, добавя Д-р  Чиривела  .

Др Кармен Алекс (  Stroke Association Spain) обяснява, –  „наблюдавахме, че хипербаричната медицина може да помогне на пациенти, претърпели инсулт. Това е подходяща коадювантна терапия, прилагана заедно с други лечения, независимо дали те са фармакологични или свеждат до минимум рисковите фактори, свързани с тази патология “.

Лечение с хипербаричен кислород в късни етапи след инсулт

Д-р Chirivella изяснява, че след претърпян исхемичен инсулт може да се говори за 3 временни прозореца, които са свързани с възстановяването:

първи  – за реперфузия (6-8 часа)

 

втори –  за оцеляване на невроните, в засегнатата област (между 24 часа и 17 дни)

 

трети –  прозорец за неврофункционално възстановяване, който се простира до поне 3 месеца след инсулт.

 

За процесите след 3 месечния срок от претърпяния инсулт, има работа, публикувана през 2013 г. от Медицински център„ Асаф Харофе “в Израел, в която израелските учени забелязват значителни неврологични подобрения при пациенти повече от 6 месеца след инсулта. Този извод е много важен, защото включва активиране на невропластичност дълго след увреждането на мозъка.

Това стимулиране на невропластичността е един от интересните за научната общност факти. В проучването „Хипербаричният кислород предизвиква късна невропластика при пациенти след инсулт – рандомизиран, проспективен опит“, публикувано от научното списание „Plus ONE“, получените резултати показват, че HBOT може да доведе до значителни неврологични подобрения при пациенти, претърпели инсулт, дори в късни хронични стадии.

Въпреки че резултатите са по-добри, колкото по-бързо се приложи терапията с HBOT, в този случай оценяваните пациенти са претърпели инсулт от 6 до 36 месеца, преди да бъдат включени в изследването и са имали поне една двигателна дисфункция. След два месеца и 40 сесии на HBOT по 90 минути всяка (5 пъти седмично) се наблюдават подобрения в неврологичните функции и качеството на живот на пациентите. Проучването заключава, че наблюдаваните клинични подобрения предполагат, че невропластичността все още може да се активира дълго след началото на увреждането в региони, където има намаление на церебралната перфузия, измерено чрез SPECT.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *