БАРОКАМЕРА И СПОРТ

Хипербарната оксигенна терапия (ХБОТ) помага на професионалните и любителите спортисти да бъдат готови за всякакви предизвикателства. Днес все повече хора участват в спортни дейности като аматьори или професионалисти. Естествено следствие е увеличаването на броя на травмите и нараняванията.

Най-големият проблем на един спортистите загубата на участия в състезания,заради травми. Най-често спортистите пренебрегват малките инциденти, причинявайки си непоправими здравословни проблеми. Поради тези причини повечето спортисти избират  ХБОТ за бързо възстановяване без последствия и поддържащи лечения за подобряване на физическото състояние. Тази терапия позволява масирано увеличаване на количеството кислород, транспортирано в тъканта, което  води до увеличена капилярна плътност (т.нар. процес на ангиогенеза). Плътната капилярна мрежа позволява повишена оксигенация на опорно-двигателния апарат, което води до повишена производителност и устойчивост на тялото.

В случай на травми и фрактури, бързото и масирано оксигениране на исхемичната тъкан е от голямо значение за бързото посттравматично възстановяване. Проучвания, проведени в чужбина, показват, че фрактури, лекувани с ХБОТ, се възстановяват пет пъти по-бързо. За прекъсвания на лигаментите, ползването на терапията също води до по-кратко време за възстановяване (например, възстановяването  е намалено от 6 месеца до 3 месеца). Посттравматичните  лечения трябва да се извършват веднага след травмата, за да се повиши ефективността на тази терапия.

Каква процедура се прилага

В този процес кислородът се прилага до 95% при налягане, по-голямо от атмосферното налягане, повече от 1 абсолютна атмосфера (ATA) за терапевтични цели, като се препоръчват  от 10  до 30 сесии месечно.

Прилагането на хипербарна оксигенация наскоро бе предложено в литературата като първично или адювантно лечение. ХБОТ е изключително обещаваща при възстановяването на спортистите.

 Основни индикации

  • Мускулни наранявания
  • разтежения
  • Нарушения на връзки, сухожилия и стави.
  • фрактури

 

Основното предимство на ХБОТ, е че помага на атлетите да се върнат бързо към нормалния ритъм на натоварвания.

Повечето инциденти включват процеси водещи до натрупване на течност в съединителната тъкан  – отоци и възпаления. Тази естествена реакция на тялото компресира кръвоносните съдове и ограничава жизненоважния поток на кислород до мястото на травмата . По този начин тъканите, които заобикалят лезията, вече не приемат кислород, което предотвратява заздравяването.

Хипербарната оксигенация насища плазмата и хемоглобина с кислород. Червените клетки стават по-податливи и увеличават способността си да проникват в запушени съдове. Кислородът може да достигне до мястото, така че клетките да могат да се излекуват и тялото да се защити. Времето за възстановяване е значително намалено. Околната среда в камерата под налягане благоприятства оттеглянето на оток и повишава кръвното налягане в засегнатите области.

Как хипербаричният кислород повишава устойчивостта и премахва умората?

Кислородът е от съществено значение за всички спортисти, защото улеснява производството на гликоген, един от основните източници на мускулна енергия. По време на тренировката молекулата на глюкозата се разделя на 2 молекули пирувинова киселина. Една молекула влиза в мускулните клетки, където в комбинация с кислород произвежда аденозин трифосфат  (АТР) – източник на мускулна енергия. Когато няма достатъчно кислород, за да се създаде АТФ, пирувиновата киселина се превръща в млечна киселина, която се разтваря в кръвта и постепенно се елиминира. Въпреки това, по време на интензивно усилие, тя се натрупва в мускулите, причинявайки т.н. –  мускулна треска(според една теория).

Хипербарната оксигенация насища организма с кислород, като му дава необходимия кислород за производство на АТФ за енергия и елиминира млечната киселина, която причинява умора. Високото ниво на кислород помага на спортистите да подобрят работата си и да се възстановят по-бързо от упражненията. В допълнение, тя подобрява функциите на мозъка, увеличавайки способността на спортиста да взема решения, които му осигуряват предимство в хода на състезанието.

Благодарение на чудотворния ефект, показан при възстановяването на спортисти, няколко звезди от NFL са закупили портативни хипербарни камери у дома. Известни са случаи на спортисти, които са закупили втора  преносима камера, за да не прекъсват лечението.

Дейвид Бекъм, Уейн Рууни, Райън Сийдботъм и Чарли Шрек използват хипербарна кислородна терапия, за да се възстановят по-бързо след наранявания. Пример  е  и Силвестър Сталоун, който е използвал хипербарната кислородна терапия, за да заснеме последната част от Роки.

Според Медицинските  общества на Северна и Южна Америка, известни имена като Тайгър Уудс , Ивендер Холифийлд  и Новак Джокович използват Барокамери.

 

1 Comment

  • Economy

    I think you have remarked some very interesting details , appreciate it for the post.

  • Write a Comment

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *